Ne féljünk a nőiesség megélésétől...

 

 

 

A spirituális ébredés jelentése hétköznapi életünkben

Interjú Spitzer Gyöngyivel, Soma Mamagésával

 

 

Nap mint nap szerepek sokaságában kell helyt állniuk a nőknek: elvárják tőlük és ők maguktól is, hogy legyenek jó anyák, teljesítsenek a munkahelyükön, legyenek jó feleségek, tartsák össze a családot és közben maradjanak vonzó nők. Soma Mamagésát, azaz Spitzer Gyöngyit arról kérdeztük, hogy ő hogy látja, manapság miként alakulnak ezek a szerepek.

 

Freud maga azt mondta, abban látja a férfiak tragédiáját, hogy a férfi nem tudja integrálni a tiszteletre méltó anya-feleséget és a szexuálisan vonzó, kívánatos nőt. Ettől egy hasadás jön létre. Azt gondolom, az a kor, amelyben mi élünk, egy olyan szintű komplexitásra ad lehetőséget, amelyre talán még soha korábban nem volt mód. Én a Születés hetében előadásaimnak azt a címet szoktam adni, hogy „A spirituális ébredés jelentése hétköznapi életünkben.” 

 

 Mit értesz az alatt, hogy spirituális ébredés? 

 

- Sok szempontból nem csak egy új évezredbe, hanem egy új korszakba is léptünk. Most jött el egy olyan korszak az életünkben, amely izgalmas és ambivalens egyszerre. Azt mondhatnám, hogy egyelőre ez még egy kaotikus időszak: itt még nincs letisztulás, de már lehet kételkedni, lehet másképpen gondolkodni, viselkedni, ha az nem társadalomellenes, nem antiszociális. Most, az ezredfordulón történt meg az energiaátbillenés vagy átcsoportosulás. A nőkben felhalmozódott sok-sok sértettség, dac, düh, harag, hiszen elég sokáig elnyomottak voltak. Több millió nőnek hosszú-hosszú időn át „hallgass” volt a neve. Nem volt arról szó, hogy egy nő gondolkodhasson. Nagyon szűkre volt szabva a szerepkör: anya vagy, feleség vagy, ez a dolgod, ezt teheted, a férfi mást tehet. A hatvanas években elindult emancipáció az ezredfordulóra annyira jelenlevővé vált, hogy a férfiak megrettentek. Mert mindezidáig a férfiaknál senki nem kérdőjelezte meg, hogy elég jó apák, elég jó férjek, elég jó szeretők-e. Amit adtak, az volt a jó, azt kellett elfogadni. 

 

S ennek a változásnak miféle következményei lettek?

 

- A férfiak elkezdtek összehúzódni, a nők meg ezzel együtt elkezdtek növekedni. A rend még egy kicsit odébb van, az a fajta egyensúly, amikor mindenki egyenrangú lélektársként megélheti a maga individuumát. A nagyszüleinknek, de még anyáinknak sem kellett gondolkodniuk azon, hogy én milyen egyéniség vagyok, milyen az én karakterem, mit szeretnék, mi az, amit anyám, apám, a társadalom megtanított, és mi az, amitől én mégis más vagyok. Ebben a témában minden anyának ajánlanám Brunó Bettelheim könyvét,  Az elég jó szülőt. Amit ő tanított, arról ma már azt mondjuk, hogy szinte természetes, mint a Gordon-féle PET, ami arról szól, hogy egyenrangú szellemi és lelki partnerek vagyunk. Ez a Vízöntő kor, az új évezred, amely végtelen mértékben kínálja a lehetőségeket az önismeretre, az önmagunk fejlesztésére. Globálisan keresik a nők a helyüket, és keresik a férfiak is. Teljesen új szerep a férfiak számára az, hogy már nem feltétel nélküli elfogadásban vannak, hanem komoly elvárások élnek velük szemben is. Az egész nőiségnek a lényege mégis az elfogadás. 

 

 

Az önmagunkba befektetett energiáról

 

Te hogy látod, mit kell ahhoz tenni, hogy egy nő vonzó nő maradhasson? Tenni kell ezért vagy ez valami olyan tulajdonság, személyiségjegy, amivel vagy eredendően rendelkezik valaki, vagy bármiféle próbálkozás  hiábavaló?

 

- Fontosnak tartom, hogy folyamatosan dolgozzunk magunkon. Egy párkapcsolatban meg kell hagyni a férjnek és a feleségnek azt az időt, amikor önmagával van. Még optimálisabb, ha egyedül is van önmagával. Azt gondolom, hogy évek telhetnek úgy el, hogy soha nem vagyunk egyedül magunkkal. Nem tanulunk meg pár órát magunkkal lenni, úgy, hogy nem szól a rádió, a tévé. Én igyekszem minden nap időt szánni erre. Én erre találtam ki a saját életemben az úszást, a tornázást, a kocogást, a biciklizést. Természetfüggő vagyok, a kutyával -  amikor csak tehetem -, futni megyek, ugyanis négy perc kocogásra itt van a szűz mező, lovak, csacsik, néma csend. Gyönyörű! Vagy biciklivel a tavakhoz, vagy fel a hegyre. Ilyenkor egyedül vagyok, ilyenkor beszélem meg magammal a konfliktusokat, a bennem levő kérdéseket. Kialakítottam ehhez egy technikát, amit nagy szeretettel ajánlok mindenkinek. 

 

Mi ennek a technikának a lényege? 

 

Minden emberben ott van az őstudás. Ugyanis a „Kérjetek és megadatik”, az a „Kérdezzetek és megadatik” szintjén is működik. Vagyis felteszed a kérdést magadnak, mert mindaddig nem lehetsz spirituális módon individuális felnőtt ember, ameddig kívülről várod a választ. A technikát úszás közben fejlesztettem ki, s a következőképp néz ki: a szaunában megfogalmazom a kérdést, ami igazán foglalkoztat. Azt mondom: kérlek, Uram - mindegy, hogy ki hogy hívja: Felsőbb Erő, Mennyei Anyám, Belső Hang -, mondd meg nekem, hogy konkrétan ebben és ebben a helyzetben mi a helyes döntés, mit tegyek. Ekkor bemegyek a vízbe, és eltelik az első 20 perc, csak úgy zakatol az agyam. Nem tapadok rá egy gondolatra sem, hanem hagyom, hogy jöjjenek egymás után. Ekkor fókuszálom a figyelmemet belülről a zakatolásból kifelé. Kocogás közben a pilisi hegyekre, meg a szántóföldre; ha háton úszom, akkor a felhőkre. A lényeg, hogy belülről kiveszem a figyelmemet, tehát elkezdem szemlélni a dolgokat, s egyszer csak egy váratlan pillanatban a bumeráng visszajön, azaz megérkezik a válasz. De aztán már nem szabad tépelődni azon, hogy milyen más alternatíva létezne még. Mert a te helyzetedben, a te fejlettségi szinteden a kérdésedre ez a válasz, amit ráadásul csak te tudhatsz.

 

Azon túl, hogy úszás, futás közben egyedül lehetsz önmagaddal, miért fontos számodra a mindennapi mozgás?

 

- Mert fontos, hogy legyen tartásunk, s ha az ember elengedi a teste tartását, az mindenre kihat. Én elfogadtam, hogy nem vagyok törékeny, de azt nem engedem meg, hogy szétfolyjak. Nem szeretném, ha a férjem egy remegő, elernyedt, lottyadt sonkát látna. Mert aki ezt megengedi magának, az ezzel elengedett valami mást is.

 

A magunk megtartásának, jó karban tartásának léteznek szabályai?

 

- Igen, és ez szerintem a frankó szexi nő három F szabálya: fényes, formás, feszes. A fényes bőr attól lesz, hogy jól táplálkozol, hogy sok folyadékot iszol. Legalább 2 és fél - 3 litert naponta. Ez a bőrnek a minősége: hogy bársonya van, s nincs kiszáradva. A második és a harmadik F, a formás és a feszes: ez azt jelenti, hogy lehet picike, 40 kilós vagy akár 180 centis 90 kilós is egy nő, ha ott formák vannak és feszes, az gusztusos, ahhoz jó hozzáérni. Tehát hogy tartsuk meg a 3 F-et; csajok, fel a mellel! Ebbe viszont energiát kell befektetni.

 

Amit most itt elmondtál, már ez is épp elég feladatot jelent a mindennapokban.

 

- Feltöltődésként a barátnőimmel minden évben már jó előre kinézzük azt az öt napot a naptárban, ami csak a miénk. Ilyenkor elutazunk valami szép helyre, ahol böjtölünk. Egész nap nem eszünk, csak gyógyteákat iszunk, gyönyörű helyeken kirándulunk, van masszázs. Egy ilyen táborból aztán úgy jövünk haza, hogy mindenki csak úgy ragyog. Mert fontos a böjt, de otthon nehéz megvalósítani, ha közben főzöl a családnak.

 

S mit szól ehhez a család? Hogy viseli ezt a férjed?

 

-Egy párkapcsolatban nem egymásra csimpaszkodni kell, hanem meg kell tartani egyfajta autonómiát. A végén egyedül fogunk meghalni, foghatja a kezed a másik, de magaddal, azzal  a lénnyel, aki te magad vagy, azzal kell lenned. Nagy bölcsesség kell hozzá, hogy ne légy függő, hogy úgy légy a másik mellett, hogy ne függj tőle. Azért nehéz, mert valójában meg függünk, és milliónyi szállal kapcsolódunk egymáshoz. 

 

 

A hétköznapi élet mágiája

A női lét szintjei

 

 

Beszéljünk egy kicsit a nehézségekről és a lehetőségekről.

 

A tartást, a méltóságot soha semmilyen helyzetben, nem szabad elveszíteni. Mert ha ez megtörténik, akkor az ember csak azt fogja bevonzani, hogy alázzák. Mert ez a törvények törvénye, így működnek az erőviszonyok. Ha valaki magát alulra rakja, akkor annál jobban taposódik. Tudnunk kell, van választási lehetőség, hogy felemeljük saját magunkat. Ezért lehet tenni millió úton módon, le kell ásni belülre, meg kell tanulni egyedül lenni, meg kell tanulni meghallani a belső hangot, hogy nekem mire van szükségem.

 

Miként lehet fejleszteni ezen képességünket? Mit tehetünk, hogy meg is halljuk ezt a bizonyos belső hangot?

 

- Nyitottnak kell lenni, és meg kell hallani a különböző technikákat és módszereket. Meg kell érezned, hogy neked mi felé kell elindulnod ahhoz, hogy ne egy panaszkodó, szánalomra méltó figura legyél, aki mindent a másiktól vár el. Sok házasságban az is lehet a probléma, hogy hiányzik valami a nőnek, amit nem él meg. Lehet az a kreativitás, a sikerélmény, amit neki a saját életében magának kellene megteremtenie, és nem a másiktól kívülről elvárni.

Lehet, hogy a kreativitás segíthetné önmagába vissza. Éppen ezért sok embert küldtem egy fantasztikus keramikus barátnőmhöz. Mert ez ráadásul nagyon női tevékenység, az anyafölddel, az agyaggal való dolgozás. Aki ezt csinálja, az megélheti, hogy teremtő nővé válik. Végül is terápia. Ezt hívjuk nagyon egyszerűen a hétköznapi élet mágiájának.  

 

Mit értesz ez alatt?

 

- A hétköznapi élet mágiájával képesek vagyunk megteremteni magunkat, és a bennünk levő energiák fogják bevonzani azokat az eseményeket vagy érzéseket, amik történnek velünk: a tiszteletet, a tiszteletlenséget, az elhagyást, a sajnálatot vagy bármit.

 

Milyen tulajdonságok, képességek kellenek ehhez?

 

- A 21. század nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy egyszerre éljük meg a három alapvető női minőséget: az első az anyai minőség, amihez a Hold bolygója tartozik. Ami nem azt jelenti, hogy csak azok a nők, akik anyává lesznek, azok hordozzák ezt. Ezt az anyai minőséget megélheted a munkahelyeden a kollégákkal vagy bárhol az embertársaiddal. Ez jelenti a megértést, az elfogadást, az együttérzést. Ezek a leggyönyörűbb női tulajdonságok. Ha a nőkből  ez kivész, akkor a nőiség legvelejéből engedünk ki valamit. Lehetnek utána akármilyen gyönyörűek, nem fognak kelleni a férfinek.

 

A második női princípium a vénuszi nő, amit szintén nem szabad elengedni. Mindig meg vagyok döbbenve,  ha olyan nőket látok magam körül, akik nem adnak magukra. Ilyenkor legszívesebben mondanám neki, hogy: asszony, ezt nem csak magaddal teszed, hanem a férjeddel, a gyerekeiddel, akiknek példát mutatsz. Ezt nem engedhetnék meg maguknak. Egy nő nem engedheti el magát. Lehet akármilyen nagyszerű nő vagy anya, ebben hibázik, ez alaphiba. Muszáj, hogy adjon magára, hogy ne folyjon szét, hogy ápolt legyen, hogy a maga stílusában megőrizze azokat az elemeket, amitől vonzó. Merjen játékos, szexi lenni, igenis vegyen szép fehérneműket magára, akarja elcsábítani, meghódítani a férjét. Akarjon neki meglepetéseket okozni,adni tudni.

 

És a harmadik női minőség?

 

A harmadik, a neptuni minőségű főpapnő. Mondjuk úgy, hogy a bennünk élő spirituális lény, aki bölcs, aki törekszik, aki kiteljesedik, aki megtalálja feladatát, a hivatását a világban. Ennek a három minőségnek az együttesével válik teljessé a női kép. Vannak egyéni esetek, amikor a marsikus, harcos női én is megjelenik, de az nem az átlagos helyzet. Voltak, vannak és kellenek amazonok, de isten ments, hogy abból álljon egy nő, hogy állandóan harcolni akar.

 

Bármennyire is nem szeretjük, a harc ezer formában jelen van az életünkben.

 

- Így van, végül is az is egy harc, amit a mindennapokban kell megvívni. Ehhez önfegyelem és tudatosság is szükséges épp úgy, ahogyan az ösztönösség. Harc és küzdelem, hogy végigcsináld azokat a gyakorlatokat, amelyektől az ember fejlődik. Erre jó például a mozgás. Három hétig törtem be magam, kínszenvedés volt számomra a kocogás. Aztán úgy megszoktam, hogy most már függő vagyok. Egyszerűen automatizálódott ez a dolog. Tehát lányok, asszonyok, három hét a betörési idő! Én valójában nem futok, hanem szépen a magam kis tempójában kocogok. Ilyenkor érzem, hogy áramlik a levegő, tisztul ki az agyam. Ma már csodálkozva nézek vissza, hogy én mit utáltam ebben. Ez csak szokás kérdése, és úgy látom,  bármilyen szokásnak betörhetjük magunkat. 

 

Mit tehetünk azért, hogy megváltozzon az életünk?

 

Egy sarkalatos pont van, a forrásenergia összeszedése a változásra. Én azt tapasztaltam, hogy a változás kétféleképpen jön, mint a szerelem. Vagy radikálisan, megvilágosodásszerűen, mint egy villám, ahogy lesújt a fára, vagy összegyűjtöd az erőt és szépen lassan fölépül. Mint a szerelem is, annak is ez a két fajtája van: az egyik esetben - meglátod és kész,  a másik esetben - megismeri egymást két ember, és aztán mire észreveszed, már felépült a dolog. Volt, amikor így változtattam az életben, volt, amikor úgy. Elkezdtem hónapokon át gyúrni arra, hogy hamarosan eljön az idő. Volt úgy, hogy diétázni kellett vagy tisztulni szeretettem volna. És akkor gyűjtöttem magamban az erőt, koncentráltam, hogy hamarosan közeledik a tisztító időszak. És egyszer csak éreztem, hogy ott van. Ilyenkor mindig programoztam, gyűjtöttem az erőt, és közben imádkoztam. Mert nagyon sokat számít az ima. Én hiszek a felsőbb erőben, és hiszek az energiatörvényekben. A kérés működő dolog. El lehet kezdeni nap mint nap imádkozni, kérni, de hívhatjuk ezt kérés meditációnak is. Amikor egy nő felismeri, hogy változni és változtatni kellene, akkor az impulzust nem kívülről kell várni.

 

Tehát a változtatás igényének belülről kell fakadnia.

 

-Igen, és ehhez az kell, hogy merj egy kicsit egyedül lenni, számadást készíteni. Erre jó a naplóírás. Én 26 éve írok naplót, 15 éves koromban kezdtem. Akkor írok, amikor azt érzem, hogy a dolgokat szavakkal kell magammal megbeszélnem. Amikor látni szeretném a menetét az életemnek. A szavaknak mágikus ereje van. Sokszor az első fontos dolog, hogy egyáltalán leírd, megfogalmazd, hogy mi a te problémád. Sokan nem mernek magukkal szembenézni. Pedig az ember az írás által közelebb kerülhet önmagához és a probléma megoldásához - önmagán keresztül.

 

 

Péterfi Rita – Ratkó Tünde

 

 

 

 

 

Please reload

November 24, 2017

September 28, 2017

September 15, 2017

May 19, 2016

February 9, 2016

October 10, 2015

Please reload

© 2023 by Ballet Academy. Proudly created with Wix.com

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • vimeo-square