Mi a baj? Már megint az anyám! Akarsz róla beszélni?? 

 

Mindenkinek van édesanyja és bízony néha feladják számunka a leckét elfogadásból és szeretetből. Mi az, amit tehetünk?

 

Szeretném Veletek megosztani az egyik esetemet. Nem írom le az az egész kezelést csak néhány momentumot, ami úgy gondolom, mások számára is tanulságos lehet.


Kata azzal a szándékkal keresett fel, hogy rendezni szeretné az édesanyjával való kapcsolatát.

A kezelés során az egyik fontos dolog az volt, hogy felismertük, hogy azonos tulajdonságok lelhetőek fel az édesanyjában és lányában. Amit Kata nem szeret az édesanyában, azt valójában önmagában nem szereti, világos volt az írány: az önelfogadáson kezdtünk el dolgozni.

A következő lépésben Katának javasoltam, hogy írja fel egy lapra a számára zavaró, SAJÁT negatív tulajdonságait, egyenként elmélkedjen rajtuk. Válassza ki az első negatív tulajdonságot (pl. szétszórtság), írja a tulajdonság mellé az alábbi állítást: ,,Elfogadom, hogy szétszórt vagyok”. Először, amikor kimondja ezt a mondatot, negatív töltést fog érezni. A feladat lényege, hogy addig mondogassa hangosan ezt az állítást, amíg a negatív töltést/érzést leváltja az elfogadás érzése. Az elfogadással megszűnik a negatív tulajdonságához kötödő negatív töltés/érzés. (A negatív tulajdonság teljes elfogadásával, ha észreveszi másokban ezt a tulajdonságot, az már nem fog több negatív érzést kiváltani Katából.)

Érdemes végigmenni a fenti módszerrel az összes számunka nem tetsző negatív jellemvonáson.  Amikor elfogadjuk ezeket, észrevehetjük, hogy azok a tulajdonságok, melyek a módszer előtt zavartak bennünket/rossz érzéseket váltott ki bennünk, már nem fognak bennünket frusztrálni.
Amikor elfogadjuk saját árnyékoldalunk/negatív tulajdonságaink összességét, könnyebben el tudjuk fogadni másokét is.
Tudatos önfejlesztő munkával elérhetjük, hogy a listánkban lévő tulajdonságainkat átalakítsuk pozitívvá. Elsősorban az elfogadáson célszerű dolgozni, azt követően az átalakításon.

Térjünk vissza Kata és az édesanyja kapcsolatára

Megkértem Katát, hogy emeljen ki egy számára nem tetsző negatív viselkedés mintát.
Megkérdeztem tőle miért zavarja ez önmagában?
Miért működteti ezt a mintát?
A beszélgetésünk alatt Kata felismerte, hogy édesanyja is ugyanezt a mintát működteti, az édesanya pedig a nagymamától hozta. (Ezt családi generációs mintának nevezzük.)


Ilyenkor mi a teendő?


1) Felismerjük a mintát
2) Megkeressük, hogy kitől, melyik felmenőtől láthattuk, tanulhattuk.
3) Amikor meglátjuk, hogy a minták a nagyszülőkig nyúlnak vissza, felismerhetjük, hogy hiába szerettük volna, hogy az édesanya/édesapa másként viselkedjen, neveljen, szeressen bennünket,  ha előttük sem voltak jó példák.

Amikor felismertük az azonos mintát/mintáinkat, fogadjuk el önmagunkban. Ahogy beszéltük, az elfogadással megszűnik a minta negatív töltése. Ezt követően keressük meg a negatív minta pozitív formáját. Építsük be életünkbe úgy ezt a pozitív mintát a mindennapjainkba, amíg természetessé válik számunkra. Így menjünk végig a listánkon. Ezzel a gyakorlat sorozattal Kata is fokozatosan megtanulja elfogadni az édesanyját.


Ha mi sem találjuk szüleinkkel a közös hangot, ne feledjük el, hogy nekik sem mutatták meg sem a szülők, sem az oktatási rendszer vagy bármiféle  tanfolyam, hogy hogyan változtassanak. Megfelelő eszközök hiányában egyaltálan nem meglepő, hogy ugyanazokat a mintákat örökítették tovább, mint amelyeket ők kaptak, tanultak, másoltak.
Ezek ismeretében hogyan várhatjuk el tőlük, hogy melegszívű példamutató anyaként/apaként legyenek jelen az életünkben, ha ők sem tudták, hogyan válhassanak azokká??


Amit tehetünk, hogy a fenti gyakorlatok segítségével megtanuljuk szeretni és elfogadni őket, úgy ahogy vannak.

Valamint irjuk át ezeket a mintákat, annak céljából, hogy a saját gyermekeinket a megfelelő szeretettel, bánásmóddal és tudatossággal tudjuk nevelni.
 

Arra ösztönözlek próbáld ki a gyakorlatokat!

Tapasztalataidat oszd meg velem, küld el e-mailben a creativmassage@gmail.com-ra!

Ha elakadtál, ha úgy érzed jól jönne a személyes segítségem, bizalommal keress fel valamelyik elérhetőségemen.

Hiszen együtt többet látunk!

 

Yvette

Lélekgyógyászat, érintésterápia, oktatás

www.uj-elet.info
 

© 2023 by Ballet Academy. Proudly created with Wix.com

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • vimeo-square